De subscapularis reset techniek (2017)

Hier nog een video van de subscapularis reset techniek (2022), maar dan zonder ondertiteling: 

De techniek werkt als volgt: je palpeert eerst naar pijnlijke plekjes, zoals triggerpoints in de m.subcapularis. Van de m. subscapularis is namelijk bekend dat deze in bijna alle schouderklachten een cruciale rol speelt.
Voordat je begint met palperen, kan je alvast de insertiepees van de m. infrapinatus, trekken richting de spierbuik van de m. infraspinatus. Hierdoor activeert de m. infraspinatus, en ontstaat er een inhiberend effect op de m. subscapularis waardoor de tonus afneemt. Hierdoor kan deze spier makkelijker prikkels verdragen en kan je dieper palperen. 
Nadat je het TrP of een andere pijnlijke plek gevonden hebt, laat je de druk op het punt los. Vervolgens laat je de patiënt de arm richting exorotatie aanspannen, terwijl de patiënt met zijn andere hand de arm naar endorotatie probeert te trekken op ongeveer 15% kracht. Door de activatitie van de antagonisten zoals de m. infraspinatus, zal de m. subcapularis zal extra geïnhibeerd worden.

De Pees-hak reset
Vervolgens 'hak' je onwillekeurig enkel en alleen op de origo en insertielezen van de antagonist van de m. subscapularis. In dit geval is dat de m. infraspinatus.
Tot slot trek je de insertie pees van de antagonist, nog steeds de infraspinatus, richting zijn spierbuik.  
Alle drie deze stappen geven een soort 'reset' en natuurlijke inhibitie/ontspanning van de subscapularis.
Hier zitten meerdere principes achter. Denk o.a. aan het stimuleren van spierspoeltjes (door te spelen met de spierlengte), de golgi pees reflex, de organen van Pacini en Ruffini (aanhoudende druk), interstitiele mechanosensoren (het hakken) en de wel bekende reciproque inhibitie / antagonisten methode.

De Parkinson reset
Na het hakken kan je vanuit dezelfde uitgangshouding de arm van de patiënt richting endorotatie 'trillen / schudden'. Net alsof je als therapeut Parkinson hebt. Ook dit stimuleert de lichaampjes van Pacini en sommige interstitiële mechanoreceptoren.

Het gevolg van beide technieken is dat het zenuwstelsel als het ware in de war raakt en de 'settings' maar even terug zet op 'default'. Dit is wat ik een 'reset' noem.

Als je dit soort technieken interessant vindt, dan is de 'Wonderhanden in één dag' Masterclass waarschijnlijk wat voor jou.

Ga naar https://pijnresetmethode.nl/wonderhanden voor meer info. 

Tim van Orsouw - Founder Pijn Reset Methode & ontwikkelaar 'Wonderhanden in één dag'. 

Subscapularis Zelfmassage video (voor frozen shoulder)

In de bovenstaande video uit 2015 zie je stap-voor-stap instructie voor zelfmassage van de m. subscapularis. 

Deze zelfmassage is zeer geschikt om dagelijks meerdere keren te doen in geval van frozen shoulder.

Nog een voorbeeld van de subscapularis reset techniek, maar dan op iemand met daadwerkelijke pijnklachten

Hier boven zie je een fragment van een dame met echte schouderklachten (2 jaar) tijdens de demo-behandeling
tijdens een masterclass op de Massage- complementairbeurs in Hoevelaken op 17 maart 2018.