Beste collega, 


Belangrijk: lees dit eerst
Op de onderstaande video, zie je een serie handgrepen die vaak erg effectief werkt in het normaliseren van de schouderfunctie. Het ziet er wellicht simpel uit, maar na het zien van 600+ collega's die dit voor de eerste keer uitvoerden tijdens onze cursus, zat er nog niemand bij die het meteen goed deed zonder bijgestuurd te hoeven worden. Er bestaat dus een kans, van ongeveer 99.9% dat je het nog niet meteen perfect uitvoert.

Disclaimer: deze video is ook alleen bedoeld voor hands-on werkende professionals, die voldoende kennis hebben van anatomie en pathologie.

De techniek is NIET geschikt bij acute trauma, waarbij er schade is opgetreden zoals een ruptuur of breuk. 
Bij serieuze weefselschade zal de techniek sowieso niet of nauwelijks effect hebben.
Als er een vertraagd beloop is, en er is na de oorspronkelijke hersteltijd van het weefsel nog steeds sprake van pijn of bewegingsbeperking, dan kan het wel geïndiceerd zijn om deze 'subscapularis reset' techniekenreeks uit te gaan voeren.

Deze interventie dient ook niet ter vervanging van reguliere therapie, en is ook geen 'stand-alone' procedure. Toepassen zonder dat je onze 'wonderhanden' cursus gevolgd hebt is op eigen risico. De 'Wonderhanden in één dag' masterclass is de training waarin dit 1 van de 10+ technieken is die aangeleerd wordt.

Normaliter duurt een 'los consult' bijvoorbeeld bij een frozen shoulder, 
minimaal 2 uur, waarvan 90+ minuten hands-on sleutelen is. 

In zo'n consult waarbij het je volledige 'schouderprotocol' volgt, kan je dan EERST alle triggerpoints deactiveren, en optimaliseren we sowieso eerst ook de onderrug en de nek.

Ook bv. plekjes in de onderrug, de buik, en zelfs de voeten dienen geneutraliseerd te zijn, voordat sommige schouders pas weer in beweging komen.

Vrij vaak komt er namelijk remming vanuit de fascia in andere lichaamsdelen zoals de heup, onderbuik, onderrug, voet etc. wat een directe invloed heeft op de mobiliteit van de schouder.

Het liefst gaan we ook pas de ROM van de schouder testen, als je óók geschikte handvattingen hebt gevonden, die de beweging faciliteren, waarbij het voelt alsof 'de handrem' er af gaat.
Zoals bijv. door het beinvloeden van plekjes in het duimweb, bij de subclavius, in de elleboogplooi, in de CWK etc.
 In deze afbeelding waar we tijdens de 'Wonderhanden PRO' cursus dieper op ingaan, zie je een aantal makkelijk te beïnvloeden plekjes.
null

Pijn Reset Methode, de onderliggende oorzaken aanpakken. 
Langdurige pijnklachten ontstaan niet zomaar. Puur alleen het toepassen van dit soort 'hands-on' reset technieken, is niet iets waar ik achter sta. Voor de behandeling van bijvoorbeeld een langdurige pijnklacht, inclusief een Frozen Shoulder, ga ik normaliter pas 'sleutelen' nadat de cliënt eerst 'huiswerk' uit de bijbehorende e-learning heeft gedaan die hoort bij de Pijn Reset Methode.

De volledige Methode bestaat o.a. uit het lezen van een boek, het bekijken van enkele video's en het luisteren naar bepaalde audio. Door de toegenomen bewustwording over de relatie tussen lichaam en geest, het belang van onbewust verdrongen emoties en het effect van leefstijl, slaap, ademhaling etc.
Een PRM Traject wat een patiënt doorloopt, duurt meestal 6-8 weken voor blijvend resultaat.

Meest gemaakte fouten bij ervaren beginners met deze techniek
Palpatie:
- te lange nagels van eigen vingers (met name middelvinger)
- te vluchtig palperen, waarbij er afweerspanning ontstaat
- niet intermitterend palperen, waardoor er o.a. rek op de okselhuid kan komen (tip: palpeer met je middelvinger, en gebruik de wijs- en ringvinger om het minder puntig te laten voelen)
- te hard/stevig palperen, waardoor het te pijnlijk is voor de cliënt
- te lang palperen, bijv. door de palpatie druk vast te houden ipv alleen verbinding houden zodra er een puntje gevonden is.
- na afloop herpalperen ZONDER toepassen van 'reset techiek' (dit is niet toegestaan)

Herpalperen terwijl je dus aan de infraspinatuspees (= reset techniek) trekt, mag wel

Ergonomie:
- geen gebruik maken van eigen bovenbeen bij palpatie
 - niet recht naast de cliënt gaan zitten (advies is om dit dus wel te doen)

Gehaast werken: 
- minder effectief als de volgende pt. al weer in de wachtkamer zit
- normaals, ik nam minimaal 2 uur de tijd voor een schouderconsult
- liefst zelf een hele dag (10.00-17.00u, ook wel de RESET dag genoemd

PS. Als je hier meer info over wilt, en stiekem wel een beetje klaar bent met aan de lopende band patiënten zien en daar te weinig voor betaald krijgen, vraag dan even een advies gesprek aan van 15 min. met mijn collega via deze link om te zien wat er voor jou evt. mogelijk is. 

- al beweging proberen te generen, terwijl er nog pijn is (niet doen ajb, alle bewegingen moeten ZONDER weerstand)

Volledige tekst gelezen? Oké, aan de slag!


Succes!

De subscapularis reset techniek

 

De techniek werkt als volgt: je palpeert eerst naar pijnlijke plekjes, zoals triggerpoints in de m.subcapularis. Van de m. subscapularis is namelijk bekend dat deze in bijna alle schouderklachten een cruciale rol speelt.
Voordat je begint met palperen, kan je alvast de insertiepees van de m. infrapinatus, trekken richting de spierbuik van de m. infraspinatus. Hierdoor activeert de m. infraspinatus, en ontstaat er een inhiberend effect op de m. subscapularis waardoor de tonus afneemt. Hierdoor kan deze spier makkelijker prikkels verdragen en kan je dieper palperen. 
Nadat je het TrP of een andere pijnlijke plek gevonden hebt, laat je de druk op het punt los. Vervolgens laat je de patiënt de arm richting exorotatie aanspannen, terwijl de patiënt met zijn andere hand de arm naar endorotatie probeert te trekken op ongeveer 15% kracht. Door de activatitie van de antagonisten zoals de m. infraspinatus, zal de m. subcapularis zal extra geïnhibeerd worden.

De Pees-hak reset
Vervolgens 'hak' je onwillekeurig enkel en alleen op de origo en insertielezen van de antagonist van de m. subscapularis. In dit geval is dat de m. infraspinatus.
Tot slot trek je de insertie pees van de antagonist, nog steeds de infraspinatus, richting zijn spierbuik.  
Alle drie deze stappen geven een soort 'reset' en natuurlijke inhibitie/ontspanning van de subscapularis.
Hier zitten meerdere principes achter. Denk o.a. aan het stimuleren van spierspoeltjes (door te spelen met de spierlengte), de golgi pees reflex, de organen van Pacini en Ruffini (aanhoudende druk), interstitiele mechanosensoren (het hakken) en de wel bekende reciproque inhibitie / antagonisten methode.

De Parkinson reset
Na het hakken kan je vanuit dezelfde uitgangshouding de arm van de patiënt richting endorotatie 'trillen / schudden'. Net alsof je als therapeut Parkinson hebt. Ook dit stimuleert de lichaampjes van Pacini en sommige interstitiële mechanoreceptoren.

Het gevolg van beide technieken is dat het zenuwstelsel als het ware in de war raakt en de 'settings' maar even terug zet op 'default'. Dit is wat ik een 'reset' noem.

Als je dit soort technieken interessant vindt, dan is de 'Wonderhanden in één dag' Masterclass waarschijnlijk wat voor jou.

Ga naar https://pijnresetmethode.nl/wonderhanden voor meer info. 

Tim van Orsouw - Founder Pijn Reset Methode & ontwikkelaar 'Wonderhanden in één dag'. 

null

Nog een voorbeeld van de subscapularis reset techniek, maar dan op iemand met daadwerkelijke pijnklachten

Hier boven zie je een fragment van een dame met echte schouderklachten (2 jaar) tijdens de demo-behandeling
tijdens een masterclass op de Massage- complementairbeurs in Hoevelaken op 17 maart 2018. 

Ben je professional zoals fysiotherapeut, osteopaat, massagetherapeut etc. die hands-on werkt en wil je graag 10+ verschillende 'reset technieken' leren om triggerpoints en pijn direct te neutraliseren, zonder dry needling of pijnlijke massagetechnieken? Dan is de 'Wonderhanden in één dag' masterclass wat voor jou.